Családügyi ankétot tartottak Szolnokon, minden a legnagyobb rendben lenne?

Megosztás

Hat évvel ezelőtt, 2018-ban kezdte meg működését az elismert orvos-pszichológus munkásságát folytatni kívánó Kopp Mária Intézet, azóta a különböző rendezvényeik, programjaik során elsősorban a gyermekvállalást népszerűsítik. Január 18-án a szolnoki TISZApART Moziban tartottak családügyi ankétot.

Az intézet névadója, Kopp Mária 2012-ben hunyt el, hazai és nemzetközi szinten jegyzett pszichológus volt, összesen 332 tudományos közlemény és 11 könyv fűződik a nevéhez. Halálának évében a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesült a legnagyobb népegészségügyi jelentőségű megbetegedések pszichoszociális, társadalmi, gazdasági és demográfiai háttértényezői kutatásában elért tudományos eredményeiért.

Fűrész Tünde, a szervezet elnöke a Szolnok TV kamerái előtt elmondta, az mindenképpen jó hír, hogy több, mint egy évtized eltelte után az látszik, hogy a magyar emberek kettőnél több gyermeket szeretnének. Hozzátette, továbbra is azt tapasztalják a kutatások alapján, hogy a magyar társadalom „családpárti.”

Az ankéton levetítették a Kopp Mária és Skrabski Árpád életútjáról szóló dokumentumfilmet, valamint pódiumbeszélgetést tartottak sok fiatal és családos jelenlétével.

A térség országgyűlési képviselője, Dr. Kállai Mária is tiszteletét tette. „Én azt kívánom, hogy mindenki, aki a családüggyel foglalkozik, a helyén tegye meg a maximumot. Nagyon fontos a munkaerőpiac, a cégek, a versenyszféra kérdése, nagyon fontos az iskola világa egészen óvodától végig az egyetemig, nagyon fontosak azok a közszolgáltatások, művészet, kultúra, sport hozzáférése, amelyek a család legféltettebb kincsét, a gyermeket segítették fejleszteni” – mondta szintén a szolnoki televíziónak.

A Szol24-en nem egyszer foglalkoztunk már a családok és a nők napjainkbeli helyzetéről. Bár az ankéton nyoma sem volt a negatív tendenciákról való diskurzusnak, szeptemberben arról írtunk több kutatás előrejelzése alapján, hogy amennyiben nem történik drasztikus változás, akkor Magyarország demográfiai katasztrófa felé halad.

A cikkben részletesen foglalkozunk a kormány családpolitikának hátulütőivel, egy másik írásunkban pedig a női lét nehézségeit vettük górcső alá. Mindenesetre érdemes felhívni a figyelmet, hogy koránt sem olyan fekete-fehér a történet, mint ahogy egyesek azt láttatni szeretnék.

Képek: Kállai Mária Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek